A programozó is ember

Mert a programozók élete nemcsak játék és mese...

Tartsd közel

A csodainterfész

2009.12.18. 19:02 :: pifta

Objektumorientált programozó szeret interfészre programozni, ez tény. De azért nem akármilyenre.

Java-ban ráadásul az interfészek mögé rejtett implementációkat nem kell azonnal betöltenie a vmnek - csak bizonyos feltételek teljesülése esetén - elsőre általában bőven elegendő az interfész, ezért ezzel például egy program elindulását is gyorsíthatjuk, mindamellett, hogy kényelmessé teszi az életünket, és általánosabb dolgok mentén kell eligazodnunk a kódban.

Ennek az általánosításnak is szükségszerűen meg kell állnia valahol, kinek-kinek hol a határ a megérthető absztrakció és a megértést és feldolgozást már zavaró absztrakció közt. A csodainterfész talán ennek az általánosításnak az omegája.

Lássuk csak miről beszélünk:

interface Magical{
    function Object magic(String method, Object arg);
}
Azthiszem mindenki érti ugye?

Hát persze, hiszen a varázslat, ugye, úgy működik, hogy megmondjuk mit szeretnénk varázsolni és mire hasson a varázslat. Innentől már mindenki a szeme elé képzelheti ,hogy mit lehet kihozni ebből... igen, végeláthatatlan ha a method ez akkor azt csinaljuk, ha a method amaz akkor amazt (az általam ismert rekorder 3-400 sor volt az érthetőség és áttekinthetőség jegyében). A lényeg, hogy nem kell új interfészt bevezetni, mert annyira általános interfészünk lett, amivel bármit leírhatunk. Ja, hogy senki nem érti? <voice src="bamba">Jaaaa...</voice> hát az kiafrászkarikát érdekel... működik. - Ja működik bazmeg.

Persze még szerencse hogy vannak nyelvek ahol ez nyelvi elem. És ugye a PHP programozók most mélyen magukba néznek, hogy mikor használták ki értelmetlen módon a __call-t vagy társait... Bár nyilván van amikor van értelme annak a konstrukciónak, és nem ront a kód érthetőségén, sőt kifejezetten megkönyíti az életünket. De nem sok ilyen van, és jellemzően ezeket se erre szokták használni, viszont cserébe a használata el szokott harapódzni, minél inkább megízleli szerencsétlen flótás az izét.:(

1 komment

Címkék: java php hülyeség oop varázslat

A bejegyzés trackback címe:

https://developers.blog.hu/api/trackback/id/tr91607498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kerekes pereces 2011.07.10. 15:48:44

Ez inkább az ún. Inner Platform Effect egyik ismérve. Amikor is egy programozási nyelv segítségével egy annyira komplex és konfigurálható szoftvert akarnak csinálni, ami valójában nem lesz más, mint egy interpretált nyelv.
süti beállítások módosítása